7 tips om je middelbare schooltijd beter door te komen

Naar school gaan moeten we allemaal.. Niet iedereen vind dit even leuk, daarom heb ik 7 tips om je schooltijd beter door te komen. Enjoy!

De tips die ik je nu ga geven zijn tips die voor mij hebben gewerkt. Tips waarvan ik zou willen dat ik die eerder in mijn schoolcarrière mee had gekregen. Daarom deel ik ze vandaag met jou, hopelijk kan ik je op deze manier een beetje helpen. Ik zou zeggen ga er lekker voor zitten, dan gaan we beginnen!

Stel vragen!

Ik denk wel de meest belangrijke tip: Stel vragen in de les! Ik moet toegeven dat ik dat ook niet altijd heb gedaan, maar je hebt er echt profijt van als je vragen stelt over dingen die je niet snapt. Wat soms ook kan helpen als je net een uitleg van een uur hebt gehad, is dat je heel kort de stof samengevat aan een klasgenoot verteld om zo te checken of je alles goed hebt begrepen. En op die manier help je de ander ook meteen door de stof nog eens te herhalen.

Tussenuren goed spenderen

Wat ook een hele fijne tips is, is spendeer je tussenuren goed. Ik doe mijn examen in 2 jaar (lees: ik verdeel mijn examen over 2 jaar) en daardoor hoef ik maar voor de helft van mijn vakken naar school. Lijkt heel fijn, maar het geeft wel veel gaten in je rooster. Mijn tip is om dan je tussenuur goed te spenderen. Dus ga niet in de aula niks zitten doen, maar ga alvast wat leerwerk doen of huiswerk. Alles wat je in dat tussenuur hebt gemaakt, hoef je thuis niet meer te doen. En zo heb je dus weer minder huiswerk en meer tijd om te Netflixen 😉

Nu wil ik natuurlijk niet direct zeggen dat je dit ieder tussenuur moet doen, dat doe ik ook niet. Al is het wel verstandig!

7 dagen leerregel

Dan een handige tip voor het leren van de stof voor een proefwerk. Bij ons is het vaak zo dat je per proefwerk 1 hoofdstuk op krijgt dat meestal bestaat uit 6 paragrafen. Dan heb ik hier een handig schemaatje voor je om dit op een fijne manier onder de knie te krijgen:

dag 1: paragraaf 1
dag 2: paragraaf 2
dag 3 : paragraaf 3
dag 4: paragraaf 4
dag 5: paragraaf 5
dag 6: paragraaf 6
dag 7: alles herhalen!

Dit werkte voor mij heel fijn. Je hakt het zo in kleinere stukjes, waardoor het veel makkelijker te leren is. En de laatste dag herhaal je alles, want herhalen is echt key bij het leren!

Plannen met kleurtjes

Plannen is iets waar ik echt niet zonder kan als het gaat om school. Zo heb ik een systeem gemaakt voor in mijn agenda om zo mijn planning overzichtelijk te houden. Hiervoor gebruikte ik verschillende kleuren.

Roze marker: proefwerk
Gele marker: SO
Oranje marker: presentatie
Groene marker: Deadlines verslagen etc.

Zo kon ik in 1 overzicht zien wat ik nog moest doen en wat er op de planning stond de komende week!

Geen losse notities

Iets wat je echt wil vermijden is losse notities overal en nergens! Dan heb je geen overzicht en ik kan je garanderen dat je ze kwijtraakt. Op het moment dat je ze dan nodig hebt heb je pech..

Daar heb ik een oplossing voor! Download de app CamScanner. Dan kun je een foto maken van je losse notitie, de app geeft je de optie deze foto om te zetten naar een pdf bestandje. Zo kun je het opslaan op je computer en heb je al je losse notities bij elkaar. Ik gebruik het best wel veel!

Deel je boeken op

Iets wat ik in de allereerste week van de eerste al heb geleerd: mijn boeken opdelen in shifts. Je bent echt gek als je voor alle 8 je lesuren van die dag je boeken de hele dag mee te slepen. Je hebt tenslotte niet voor niets een kluisje. Ik deel mijn boeken dus op in shifts. En die lopen als volgt:

Shift 1: lesuur 1-2-3
Shift 2: lesuur 4-5
Shift 3: lesuur 6-7 (en eventueel 8)

Ik heb tussen shift 1 en 2 pauze, dus dan kan ik de shifts zeg maar wisselen in mijn tas. Ook tussen shift 2 en 3 heb ik pauze, dus ook dan wissel ik de shifts in mijn tas. Dit scheelt een hoop gesjouw!

Veel drinken!

Dan en tip die ik al best wel een tijdje gebruik. Een maniertje om meer te drinken op een dag. Drinken is met al dat concentreren en leren echt heel erg belangrijk. Toch vind ik water zo saai smaken en drink ik dat niet zo snel heel veel. Daarom heb ik een blik ranja siroop in mijn kluisje staan. Dan kan ik iedere keer een beetje in mijn water doen, dan vind ik het een stuk lekkerder en drink ik gerust een fles of 3. Heel erg handig!

 

Dit waren al mijn tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt! Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Liefs, Daphne

Q: Heb jij nog goede tips om je schooltijd beter door te komen?

Volg je me al op social media? Facebook – Twitter – Instagram – Pinterest – Bloglovin’

2 comments on “7 tips om je middelbare schooltijd beter door te komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge