Het is weer een tijdje terug dat ik mijn laatste Student Life voor jullie heb geschreven. Daarom heb ik vandaag weer een nieuwe voor jullie! Dit keer gaat het over eten als student. Zo heb ik een paar tips en manieren hoe ik lekker, gezond (niet altijd), goedkoop en genoeg eet.
Eten is iets dat we allemaal moeten doen. Maar als je, zoals ik, een student bent die voor zichzelf eten moet maken is het een ander verhaal. Ik moet nog steeds eten natuurlijk, maar er is niemand meer die voor mij eten maakt. Ik moet rekening houden met dat dingen niet te duur zijn, niet over de datum gaan en een lekkere maaltijd vormen. Gelukkig heb ik na een jaar een paar recepten bedacht en ontdekt die super makkelijk te maken zijn en niet per se duur hoeven te zijn, als je het slim aanpakt.
Nog even een side-note: Ik ben niet vegetarisch, maar minstens 1x per week eet ik geen vlees. Daarom zullen mijn voorbeelden voor zowel recepten met vlees zijn als zonder.

Een van mijn trucjes is dat ik altijd probeer om mijn koelkast zo leeg mogelijk te houden als het gaat om bederfbare producten. Denk bijvoorbeeld aan vlees, kaas, zuivelproducten, groente, etc. Hierdoor word ik heel creatief op het gebied van dingen koken. Zeker omdat ik alleen woon is dit nodig. Zodra ik bijvoorbeeld een paprika koop kan ik deze niet eeuwig blijven bewaren als ik er maar de helft van heb gegeten. Maar om nu een aantal dagen achter elkaar hetzelfde te eten is ook niet heel erg fijn.
Dit is ook de reden dat ik niet voor de rest van de week al boodschappen doe. Meestal doe ik boodschappen wanneer het nodig is. Ik heb wel eens dagen dat ik niet naar de supermarkt hoef omdat ik al mijn restjes op maak.
Van een paar producten zorg ik dat ik dat ik het altijd in huis heb. Dit zijn meestal de basis ingrediënten van een makkelijk recept: rijst, pasta en aardappelen.

Een voorbeeld
In mijn koelkast heb ik nog een stuk komkommer, een paar cherrytomaatjes, kaas, paar bolletjes mozzarella en een beetje gehakt (in de vriezer dan wel). In mijn kast heb ik nog nacho-chips liggen. Daarnaast heb ik ook nog een beetje crème-fraîche.
Ik rul het gehakt met wat kruiden (er vanuit gaande dat ik die heb). Als deze mooi gebakken zijn verdeel ik dit over de bodem van een ovenschaal. Hier overheen verdeel ik de tomaatjes (gesneden) en de crème-fraîche. Daar overheen verspreid ik de chips en als laatste de kaas en de mozzarella. Dit gaat samen de oven in, rond de 200 graden en voor ongeveer 8 minuten (De juiste temperatuur en tijd leer je op gevoel). Ondertussen snijd ik de komkommer in plakjes en dek ik de tafel. Als het belletje van de oven gaat is het tijd om te eten!

Zoals eerder gezegd heb ik ook een vegetarische maaltijd die met producten uit de koelkast gemaakt kan worden. Deze maaltijd is voornamelijk handig om te maken en de volgende dag ook koud te kunnen eten bij de lunch:
Ik heb courgette, tomaat, roomkaas met knoflook en kruiden en sla. In mijn kast heb ik de juiste kruiden staan en nog pasta (fusili).
Ik kook de pasta en snij alles wat gesneden moet worden. De courgette (blokjes) grill ik vervolgens met wat kruiden naar smaak. Als de pasta klaar is meng ik deze met de roomkaas. Vervolgens gooi ik alles bij elkaar in een kom waar ik vervolgens heerlijk uit eet. Als je over hebt of expres meer hebt gemaakt raad ik het aan om de groentes niet direct samen met de pasta te bewaren, maar afzonderlijk van elkaar. Hierdoor blijft smaak behouden.
Dit was dan alweer mijn artikel over hoe ik het regel met eten als student zijnde. Ik hoop dat jullie het leuk en leerzaam vonden. Hopelijk heb ik jullie weten te inspireren. Mocht je er nu niet uit komen met wat je in je koelkast hebt liggen kan je me altijd een mailtje of berichtje sturen via sociale media of in de reacties. Meer inzicht in het studentenleven? Lees dan een eerdere editie!
Heb jij trucjes die je gebruikt met koken?

Meer van mij? Ik blog zelf ook http://yvonnebruin.com
Geef een reactie